آخرین اخبار نشریه
    دانش ها و آموزه های قرآن و حدیث ( تخصصی )
  • معرفي نشريه
    تخصصی

    به نام خدا

    مصاحبه اختصاصی خبرگزاری ایکنا با مدیر مسوول نشریه 

    به گزارش ایکنا؛ این مجله با هدف جبران خلا‌های موجود علمی در زمینه قرآن و حدیث و ایجاد بستری برای محققان جوان حوزه وارد عرصه نشر شده است به همین دلیل این مجله شرط داشتن عنوان «دکتر» برای نشر مقاله را ندارد و تاکید بیشتر بر محتوای علمی دارد.

    سرویس حوزه‌های علمیه ایکنا گفت‌وگویی دوستانه و صمیمانه را با حجت‌الاسلام والمسلمین محمد مهدی احسانی‌فر، مدیر مسئول مجله دانش­‌ها و آموزه‌­های قرآن و حدیث انجام داده است تا خوانندگان محترم با چند و چون، اهداف، چرایی و چگونگی انتشار این مجله آشنایی بیشتری پیدا کنند.

    ایکنا: با توجّه به اینکه مجلّات قرآنی و حدیثی متعدّدی وجود دارد، چرا اندیشه تأسیس یک مجلّه قرآنی و حدیثی دیگر را دنبال کردید؟

    اندیشه راه­‌اندازی­ یک مجلّه قرآنی و حدیثی را باید در فعالیت‌های علمی دست­‌اندرکاران مجلّه در دهه گذشته جست‌وجو کرد. ما با نگاشته‌­های بسیاری در حوزه قرآن و حدیث مواجه شدیم و نگاشته‌­های فراوانی هم زیر نظر برخی از دست­‌اندرکاران مجلّه مانند سردبیر محترم، تولید شد؛ ولی همواره عرضه آن‌ها به مخاطب با صفی طولانی مواجه می‌­شد. این مسئله نشان می‌­داد که مجلّات کنونی برای عرضه نگاشته‌­های قرآنی و حدیثی کافی نیستند.

    از سوی دیگر، بسیاری از نگاشته­‌ها، فضایی مشترک بین قرآن و حدیث را تصویر می­‌کردند. گاهی مجلّات قرآنی، این قبیل از نگاشته­‌ها را به مجلّات حدیثی حواله می‌­دادند و گاهی برعکس؛ از این رو کمبود مجلّات قرآنی - حدیثی که نگاشته‌های مرتبط با ثقلین را در کنار هم بیاورد، احساس می‌­شد.

    زمینه سوم، محدودیت قالب­‌های نشر بود، زیرا بسیاری از پژوهشگران، اساتید و اندیشمندان، یافته‌­هایی ارزشمند در حوزه قرآن و حدیث داشتند، ولی فرصت کافی برای تبدیل آن به مقاله علمی - پژوهشی یا علمی - ترویجی را نمی‌­یافتند و بیشتر مجلّات حاضر نبودند، قالب­‌های دیگر نگاشته را بپذیرند. از این رو حجم بسیاری از دانش­‌های قرآنی و حدیثی در گوشه کتابخانه­‌های شخصی خاک می­‌خورد و با اینکه مشتری حقیقی داشت، ولی زمینه عرضه نمی‌­یافت از این رو کمبود مجلّاتی که حاضر شوند، از دو قالب مقاله علمی - پژوهشی و علمی - ترویجی عبور کرده و ملاک اصلی خود را علمی ­بودن نگاشته‌­ها قرار دهد، احساس می­‌شد.

    شرط دکتری را برای پذیرش مقاله برداشتیم

    زمینه چهارم، لزوم نشر دانش­‌های شفاهی بود، زیرا بسیاری از مطالب علمی در کلاس­‌های درس و نشست‌­های علمی ابراز می­‌شد که در میان آن، نویافته‌­های قابل توجّهی وجود داشت؛ ولی هیچگاه، قلمی نشده و به مخاطبان گسترده، عرضه نمی­‌شد. از سوی دیگر، بسیاری از صاحب­نظران نیز فرصتی برای حضور در کلاس درس یا نشست‌­های علمی نمی‌­یافتند؛ ولی اگر برای حضور در مصاحبه‌­ای علمی از آن‌ها دعوت می­‌شد، می­‌پذیرفتند. این نشان می‌­داد که مجلّاتی با ماموریت نشر دا­نش‌­های شفاهی بسیار اندک است. هرچند پیشتر، مجلّه علوم و معارف قرآن و حدیث را در مرکز تخصّصی حدیث حوزه با همکاری برخی از اعضای تحریریه کنونی، راه‌­اندازی کرده بودیم، ولی کافی نبود.

    پنجمین زمینه، اصرار بسیاری از مجلّات، بر نشر مقالات افرادی با پیشوند «دکتر» بود. حتّی بسیاری از مجلّات علمی - ترویجی هم به صورت الزامی یا ترجیحی، اصرار بر چاپ مقالات فارغ‌التحصیلان دکتری یا مقالات مشترک با دارندگان مدرک دکتری داشتند از این رو کمبود مجلّاتی که به علمی ­بودن نگاشته بیش از عنوان نویسنده، اهمیت دهند، احساس می‌شد.

    این پنج انگیزه، سالیانی همراهمان بود تا اینکه فرصتی ایجاد شد و آن را در قالب مجلّه دانش‌­ها و آموزه‌های قرآن و حدیث، پیگیری کردیم.

    ایکنا: سیر دریافت مجوّز، چگونه بود؟ آیا مشکلی در مسیر وجود نداشت؟

    اوّل بهمن ­ماه ۱۳۹۶ درخواست مجوّز مجلّه را از طریق سامانه جامع رسانه‌های کشور ارائه کردیم و ۲۵ تیرماه ۱۳۹۷ مجوّز صادر شد. هرچند صدور مجوّز طول کشید، ولی به صورت روان انجام شد که جا دارد از معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد به ویژه هیئت محترم نظارت بر مطبوعات، تشکر کنیم.

    ایکنا: مجله از چه زمانی منتشر می‌شود و در مورد هیئت تحریریه نیز توضیح دهید؟

    امیدواریم که به لطف خدا نخستین شماره مجلّه در تابستان سال جاری (۱۳۹۷) از چاپ خارج شود. الحمد‌لله گردآوری نگاشته‌­ها از نویسندگان محترم تاحدودی انجام شده و هم اکنون تقریبا به اندازه سه شماره، نگاشته به مجلّه رسیده است.

    فعالیت هیئت تحریریه از سال ۹۶

    هیئت تحریریه مجلّه هم از بهمن­ ماه ۱۳۹۶ آغاز به کار کرد و تاکنون به صورت هفتگی جلسه داشتیم. محصول این جلسات، تدوین اساسنامه مجلّه، روش­نامه جذب و ارزیابی و پذیرش نگاشته‌ها، روندنمای پذیرش، شیوه­‌نامه تنظیم نگاشته‌ها، نماد محتوایی و شعار مجلّه، شیوه‌­نامه ساختار و شناسنامه، طرح جلد و صفحات مجلّه و کاربرگ ارزیابی بوده است. همچنین چند جلسه درباره چگونگی اداره مجلّه از حیث مالی، تبلیغاتی و اداری داشتیم. حدود ۱۰ جلسه هم به بررسی مجلّات قرآنی و حدیثی پرداخته‌­ایم. برای این بررسی کاربرگ ویژه­ای طراحی شده و براساس آن تلاش می­‌کنیم تا قوّت­‌ها و ضعف‌­های مجلّات قرآنی و حدیثی را تحلیل کنیم و از تجربه دیگران بهره‌­مند شویم.

    تحصیلات سطوح عالی حوزه برای دست‌اندرکاران مجله

    همه اعضای هیئت تحریریه و دست‌­اندرکاران اجرایی مجلّه تحصیلات عالی فقهی، اصولی، قرآنی و حدیثی دارند. همه این اعضا، دارای نگاشته­‌های قرآنی و حدیثی چاپ­ شده هستند. هر یک از اعضا در یک یا چند شاخه از علوم و معارف قرآن و حدیث فعالیت ­های تخصّصی موثر انجام داده‌اند. مثلا هم اکنون در تحریریه و اجرایی مجله، کارشناس حوزه­‌ها و مکاتب حدیثی، کارشناس صحیفه سجادیه، کارشناس نهج‌البلاغه، کارشناس اعتبارسنجی حدیث، کارشناس تخریج، کارشناس کلام نقلی، کارشناس تفسیر، کارشناس ادبیات عرب، کارشناس علوم قرآن و برخی شاخه­‌های دیگر را داریم. بیشتر اعضای تحریریه و اجرایی، تجربه تدریس در یک یا چند ماده از علوم و معارف قرآن و حدیث را داشته و تاکنون مشاور مقالات علمی بسیاری بوده‌ا­ند.

    ایکنا: ویژگی­‌های مجلّه دانش‌­ها و آموزه­‌های قرآن و حدیث نسبت به مجلّات دیگر چیست؟

    مجلّه دانش‌­ها و آموزه­‌های قرآن و حدیث، چند ویژگی محوری دارد. نخست اینکه پیش از آغاز به کار رسمی مجلّه، زیرساخت‌­های نظری آن در جلسات هفتگی دست ­اندرکاران، مورد بحث قرار گرفته که محصول آن اسناد مختلف مجلّه است؛ یکی از این اسناد، کاربرگ ارزیابی است. هدف این کاربرگ، ارتقای نگاشته‌­هاست است نه ردّ مقالات. ما تا جایی که نویسنده، قصد پیگیری و همکاری و ارتقا داشته باشد، نگاشته او را رد نمی‌­کنیم. اعضای تحریریه و ارزیابان متعهد هستند که به همه نگاشته‌­ها برای ارتقا تا رسیدن به نقطه مطلوب برای چاپ، کمک کنند. حتّی اگر این مسیر به ۱۰ بار رفت و برگشت نگاشته منجر شود؛ بنابراین چیزی به عنوان امتیاز در کاربرگ ندید‌ه‌­ایم؛ بلکه قوّ‌ت­ها و ضعف­‌ها را گوشزد می‌کنیم. قوّت‌­ها را پیش از ضعف­‌ها قرار داده‌­ایم تا نویسندگان بدانند که ابتدا به قوّت­‌های نوشته آن‌ها توجّه کرده‌ایم.

    انتشار نگاشته‌ها در ۲۴ قالب

    ویژگی دیگر مجله، امکان نشر نگاشته ­های علمی در ۲۴ قالب است. این قالب­‌ها در شماره اول مجلّه چاپ خواهد شد. ۲۴ قالب، فرصت مناسبی را فراهم می‌کند تا اساتید، پژوهشگران و حتّی دانشجویان و دانش­‌پژوهان بتوانند نگاشته‌های علمی خود را در قالب دل خواه، به چاپ برسانند. مثلا یکی از قالب‌­های چاپ نگاشته، یادداشت آزاد است. این یادداشت، نگاشته‌­ای است با کمتر از ۷۰۰ واژه که بدون داشتن ساختار یک مقاله علمی، به ارائه نکته علمی می‌­پردازد. این نگاشته درصدد است تا یافته نویسنده را در کوتاه‌ترین زمان و به آسان­‌ترین شکل، قلمی کرده و به مخاطب برساند. قالب دیگر تقریر است. همه دانشجویان و دانش­‌پژوهان می‌­توانند مطالب خاصی را که در کلاس­‌های درس یا نشست­‌های علمی می‌شنوند در این قالب درآورده تا به نام مشترک گوینده و نویسنده چاپ شود. در حقیقت با این قالب، مطالب نوی اساتید در کلاس‌­های درس، فراموش نمی‌­شود بلکه ثبت و منتشر می‌شود.

    و اما سخن پایانی شما؟

    مجلّه دانش­‌ها و آموزه‌­های قرآن و حدیث یک هدف اساسی دارد که در قالب حدیثی قدسی از امام صادق (ع) در پشت جلد مجله منعکس شده است. همچنین سه شعار اساسی داریم که آن هم در پشت جلد مجلّه منعکس شده است و تعهد ما پیگیری این سه شعار است و همین جا از همه اندیشمندان، اساتید، پژوهشگران، طلّاب و دانشجویان دعوت می‌­کنیم که نگاشته‌­های علمی خود را در قالب دل خواه برای مجلّه بفرستند. در صورتی که تعداد نگاشته‌ها زیاد شود و این روند ادامه­ دار باشد، از ظرفیت ­های دیگر برای نشر، استفاده خواهیم کرد تا نویسندگان گرامی، مدّت طولانی در صف انتشار باقی نمانند.

    ایکنا: راه‌های ارتباطی با مجله چگونه است؟

    راه‌های ارتباطی با مجلّه عبارت است از: تارنمای مجلّه به آدرس: http://majaleh-a.ir/ که با جستجوی نام فارسی مجله در موتور‌های جستجو به آسانی قابل دسترسی است. همچنین آدرس‌­های ایمیل Majaleh.d.a@Gmail.com و Majaleh.d.a@Mailfa.com و شماره همراه ۰۹۲۱۴۳۱۲۶۵۱ نیز پاسخگوی نویسندگان و علاقه­‌مندان خواهد بود.

     لینک خبر:

    http://iqna.ir/fa/news/3739839/%D8%A2%D8%BA%D8%A7%D8%B2-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D9%81%D8%B5%D9%84%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%C2%AD%E2%80%8C%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D9%87%E2%80%8C%C2%AD%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D9%88-%D8%AD%D8%AF%DB%8C%D8%AB-%D8%AD%D8%B0%D9%81-%D8%B4%D8%B1%D8%B7-%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D9%BE%D8%B0%DB%8C%D8%B1%D8%B4-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA 

     


    آخرین مقالات منتشر شده
    پربازدیدترین مقالات
    مقالات در انتظار انتشار

    ابر واژگان

  • صاحب امتیاز
    محمدمهدی احسانی فر
    مدیر داخلی
    شاپا: 4695-2676
    شاپای الکترونیکی: ۷۶۴۳-۲۶۷۶

    دوره انتشار: فصلنامه
    پست الکترونیک
    majaleh.d.a@gmail.com
    نشانی
    تلفن
    09214312651

    جستجو

    بانک ها و نمایه ها

    آمار مقالات

    تعداد دوره‌ها 6
    تعداد شماره ها 25
    مقالات چاپ شده 190
    تعداد نویسندگان 215
    تعداد مشاهده مقاله 157380
    تعداد دانلود مقاله 34519
    تعداد مقالات ارسال شده 310
    تعداد مقالات رد شده 4
    تعداد مقالات پذیرفته شده 209
    درصد پذیرش 66 %
    زمان پذیرش(روز) 35
    تعداد داوران 5
    آخرین به روزرسانی 1403/09/20